DMC ingezet bij proef met een dijk vol water
Gepubliceerd op:Het DMC-systeem en de Ommelanderzeedijk zijn nauw met elkaar verbonden. Deze maand is het tweede deel van het onderzoek naar de zeedijk tussen Delfzijl en Eemshaven van start gegaan. Het onderzoek richt zich op de effecten van extreem hoog water.
Infiltratieproef
Tijdens het eerste deel van de infiltratieproef, dat in oktober 2014 werd afgerond, is een extreem hoge waterstand nagebootst die zich in de praktijk zou kunnen voordoen. Doel was na te gaan hoe snel infiltratie van water door de kleilaag van de dijk zou plaatsvinden. Het tweede deel van de infiltratieproef richt zich juist op de effecten van infiltratie van water in de dijk en op het functioneren van de dijk onder die omstandigheden. Hiervoor pompen de onderzoekers water in de dijk. Dit gebeurt met behulp van het DMC-systeem.
Extreme omstandigheden
Bijzonder aan de proef op de Ommelanderzeedijk is dat deze nieuw inzicht verschaft over het gedrag van de dijk onder zeer extreme omstandigheden (denk bijvoorbeeld aan de Sinterklaasstorm in 2013. Toen stond het water tot 4,80 m boven NAP tegen de dijk). De onderzoekers weten nog niet hoe de dijk op de proef zal reageren. Door midddel van sensoren en infraroodcamera’s worden nauwgezet de waterspanning in de dijk en de eventuele veranderingen in de conditie van de dijk gemonitord.
Samenwerking
Naast VolkerWessels Telecom en Landustrie, de ontwikkelaars van het DMC-systeem, zijn ook Waterschap Noorderzijlvest, stichting FloodControl IJkdijk, Fugro, Intech en Alert Solutions bij de proef betrokken.